Rätt mat på rätt plats

Inför en hajk eller ett läger

Gå igenom menyn som är planerad. Se om ni kan göra några förändringar så att ni inte behöver hålla ingredienserna kalla.

PDF:en Hållbarhet för olika matvaror – På en hajk har exempel på vilka matvaror som ni bör förvara svalt när ni är ute och övernattar.

Kylen eller skafferiet?

Låt scouterna sortera olika matvaror utifrån om de bör förvaras svalt eller inte. Eftersom de flesta matvaror mår bra av att förvaras svalt och mörkt så det kan vara klokt att be scouterna välja ut de matvaror som det är viktigast att förvara svalt, dvs. de som har kortast hållbarhet i rumstemperatur.

Använd tabellen nedan för att välja ut vilka matvaror ni vill ha med i aktiviteten.

Hållbarhet för olika livsmedel

Den här tabellen visar hur länge olika matvaror håller sig fräscha beroende på var de förvaras.

Förklaringar när det inte står någon tid:

  • Nja: Det är lite osäkert vad som är bäst.
  • Nej: Undvik att förvara här.
  • Onödigt: Du kan förvara här men det gör i de flesta fallen ingen skillnad.
  • Länge: Upp mot ett år eller så.
Matvara Kylskåp Skafferi
Banan Nej Ett par dagar
Corn flakes Onödigt Länge
Fisk 1-2 veckor Nej
Havregryn Onödigt Länge
Havremjölk Onödigt Flera månader
Ketchup Onödigt Länge
Knäckebröd Onödigt Flera månader
Konservburk Onödigt Flera år
Kyckling 1-2 veckor Nej
Köttfärs 1-2 veckor Nej
Lök Onödigt Länge
Matrester 1 vecka 2 timmar
Melon Flera veckor 1 vecka
Mjukt bröd Nej 1 vecka
Mjöl Onödigt Länge
Mjölk, extra lång hållbarhet Onödigt Flera månader
Mjölk, vanlig 2-3 veckor 1 dag?
Morötter Flera veckor Nej
Olja Onödigt Länge
Ost, Arla Hushållsost Flera månader Nej
Ost, mjukost på tub Flera månader Ett par veckor?
Paprika 2-3 veckor 2-3 veckor
Potatis Över en månad 2-3 veckor
Päron Flera veckor 1 vecka
Ris Onödigt Länge
Sallad 1 vecka Nej
Salt Onödigt Flera år
Smör Över en månad Nej
Tomat 2 veckor 1 vecka
Vatten Flera veckor 1 vecka
Ägg Över en månad Ett par veckor?
Äpple Över en månad 2-3 veckor

Tabellen har sammanställts utifrån information från de här källorna: