Vattenrening i praktiken

Igår var vi och tittade närmare på den reningsanläggning som tar hand om vattnet från Kummelbergets industriområde innan det rinner ut i Myrsjön.

Olja på vattenytanDet som är lite speciellt med den här anläggningen är att den inte använder sig av några maskiner eller kemikalier för att rena vattnet — allt sköts genom att en serie diken, dammar och rör steg för steg filtrerar bort föroreningarna från industriområdet. För blotta ögat ser det bara ut som ett slingrande dike, eller en tråkig park, men tittar man närmare (vilket förstås vi var där för att göra) så ser man mer!

Steg 1

Först i reningskedjan kommer en sedimentationsbassäng som vattnet från industriområdet rinner ut i. Det här är definitivt inte Sveriges mest förorenade vatten men det är nog ändå inte speciellt hälsosamt för fåglarna att dricka vattnet. De tungmetaller, ex. koppar och zink, som finns i smutsvattnet sjunker till botten och bildar en stinkande gråsvart gegga på botten. Genom att sticka ner pinnar i det meter-djupa diket så kunde vi kika på smörjan. Se men inte röra.

Testar djupet

Knyter fast snöre i burkVid sidan av att få en bild av bottnen så ville vi även jämföra vattnets renhet här i början av reningskedjan med vattnet i slutet, dvs. nere vid Myrsjö. Fram med glasburkar, knyt fast snören och fiska upp ett vattenprov! Tips till andra som vill göra samma experiment: Ha en håv nära till hands eller var väldigt noga när ni knyter fast snören så att det inte lossnar i vattnet. Bara ett tips 🙂

Vi tog även tillfället i akt att ta pH-prov på vattnet men det visade inte på varken surt eller basiskt vatten, vilket stämmer väl överens med vad som står i Nacka kommuns våtmarksdiagnos från 2010.

Steg 2

Rör under vattenytanNästa steg i reningsprocessen är en lika smart som enkel lösning för att få bort olja: Montera ett rör under vattenytan mellan bassäng 1 och 2. Oljan, som alltid flyter på vattenytan, kan då inte rinna vidare utan fastnar på ytan, och längs dikeskanterna, i första steget. Eftersom röret inte heller är i botten så flyter heller inte ”den äckliga geggan”, dvs. giftiga tungmetaller, igenom till nästa steg i processen. Tack vara detta så är andra bassängen mycket renare än den första.

Steg 3

Efter andra steget så rinner vattnet vidare, via en brunn som samlar upp de föroreningar som finns var i vattnet, ner till Myrsjön.

Två vattenproverNere vid sjön så använde vi vår pålitliga håv för att kika närmare på leran/dyn vid strandkanten. Vi tog fyllde också en ny burk med vatten för att jämföra med det från första reningssteget, och visst syntes det skillnad men den ena burken hade å andra sidan mycket smuts på utsidan redan från början så det kanske inte var en helt rättvis jämförelse. Nåja, det var en jämförelse i alla fall!

Inspekterar smådjur som lever i dy