Vad hände på Telmar?

Regnig lägerplatsSå här ett par dagar efter att vi kom hem från Telmar så kanske det är dags att börja samla intrycken. Summera känslorna. Minnas det roliga. Lära av det som inte blev så bra som man hade tänkt sig.

I mångt och mycket präglas läger av vädret och med tre-fyra dagar med spontana skurar så var Telmar ett av de minst ”solskyddskrävande” lägret på åratal. Framför allt så inleddes lägret med snabba kast mellan ösregn och ”bara mulet”, vilket ju knappast är bra för moralen men till slut var köket färdigbyggt och vi hade vettigt tak över huvudena.

Vi från Nacka bodde i Tonårsbyn där 170 personer trängdes på en yta stor som en ordinär fotbollsplan. Gemytligt? Absolut.

Första dagarna ägnades åt olika projekt, ex. att bygga en hinderbana, att tälja dalahästar, att spela såphockey och att köra Jeriko. De två första för de yngre och de två senare för de äldre.

Paddlar kanot i regnAtt vädret inte var perfekt var naturligtvis inget hinder för oss scouter. Kanotpaddling där man ska läsa bokstäver på bojar i sjön kör man i så fall antingen i badkläder eller regnkläder — vi är flexibla. När tävlingsinstinkterna ”kickar in” så spelar det inte någon roll om det ösregnar eller är strålande sol. En större utmaning än vädret är istället våra kära scouters syn på hur duktiga kanotister de är, men scouting handlar ju om att lära genom att göra och lyckligtvis får det plats en ledare i mitten av kanadensare. Ledaren tillhandahåller förstås först och främst bara glada tillrop och tips, själva paddlandet får naturligtvis scouterna själva stå för.

Hoppar i vattnet från bryggaAllt är ju förstås inte bara arbete och nya erfarenheter. Slappa i en solstol, bada vid stranden och spela kubb är alla bra exempel på hur man spenderar kvalitetstid på lägret. Det är förstås viktigt att ha kul med kompisar, nya som gamla, på läger. Att få nya kompisar är inte alltid så enkelt på läger eftersom de planerade aktiviteterna ska göras med personer som man redan känner, dvs. sin egen patrull, men om inte annat så lär man ju känna sina egna patrullkompisar ännu lite bättre!

Vandrar i skogenSista dagen på lägret så gick de yngre, Upptäckarna, ut på en dagspårning. Många utmaningar och problem skulle lösas: bågskytte, ballongprickning, knopknytande, minnesklurigheter, kullekar, samarbetsövningar mm. Eftersom vi från Nacka var så få så slogs vi ihop med scouter från Åloppe och Mora. Totalt blev vi sju scouter i vår upptäckarpatrull och en stor eloge går till scouterna för ett fantastiskt samarbete.

Snackar i lägerkök på kvällenNu är det som sagt dags att samla intrycken, minnas det bra, lära av det dåliga och gå in i höstterminen med ny energi.

Vi ses om ett par veckor.

Mvh. ledarna