Spårning x 2

Vi skriver sällan om tonårsverksamheten här på hemsidan men det betyder ju inte att verksamheten går på sparlåga. Tonåringarna träffas varannan vecka och även om gruppen är liten (omkring fem stycken vid varje träff) så är det ändå väldigt roligt (eller är det roligt på grund av just gruppens litenhet?).

Den här veckan har det dock varit annorlunda: Två gångar har tonåringarna träffas och båda gångerna har det handlat om olika spårningar. I onsdags gick vi ledare en spårning som tonåringarna planerat och igår gick tonårningarna en spårning som vi ledare planerat.

Tonåringarnas spårning för oss ledare

Åh, denna lycka av att slippa planera en spårning. Att bara behöva infinna sig vid rätt plats vid rätt tid och sedan bara uppleva vad någon annan planerat.

Spårningen började i närheten av Glasbrukssjön och vi följde elljusspårsslingan som är ungefär två kilometer lång. Längs vägen skulle vi besvara en tipsrunda och det var härligt uppenbart att alla scouterna varit med och skrivit frågorna, för det var frågor om allt från hästar och asiatiska popband till New York-geografi och parfym. Tipsrunda i all ära men huvudnumren länge spårningen var ändå stationerna där vi ledare fick olika uppgifter att lösa.

Ett par av stationerna:

  • Äta mer eller mindre god mat. Vi var fyra ledare och tillsammans skulle vi äta fyra råa ägg, en klyftad rå lök, ett klyftad (och skalad) apelsin och två matskedar kanel. Självklart skulle fick man bara äta en sak åt gången. Mums, rått ägg.
  • Bygga mänsklig pyramid. Klarades med bravur, men det är å andra sidan inte så svårt att bygga en pyramid när deltagarna inte är så många.
  • Gruppövningen Spindelnätet. Slutsats: Svårare än vi ledare trodde att det skulle vara.

Spårningen avslutades med korvgrillning nere vid sjön.

Ledarnas spårning för tonåringarna

Igår var det så dags för tonårningarna att gå spårningen som vi ledare planerat. Det var en kombination av ”spökspårning” och vanlig spårning. Med andra ord fanns det både skrämselmoment (ex. funktionärer som hoppar upp ur buskar längs stigen) och samarbetsövningar (ex. en sjukvårdsstation).

Spårningen hölls omkring Knuts hav i Gustavsberg. Sträckan som scouterna skulle ta sig var bara drygt två kilometer, men när det är mörkt och man bara får ha två ficklampor med sig så tar även denna korta sträcka ganska lång tid.

Ett par av stationerna:

  • Fuskskada på sjukvårdsstationSjukvårdsstation där skadad ledare behövde tryckförband.
  • Ljussignalering där kod till lås signalerades från andra sidan ett träsk Knuts hav.
  • Vara tätt ihopbundna i en liten cirkel (allas ryggar mot varandra) och sedan gå framåt en kort sträcka.

Tack vare ett antal engagerade funktionärer (äldre scouter, gamla ledare m.fl.) så kunde vi ha ett antal läskiga moment längs den snitslade banan. Här kommer ett litet urval:

  • Person med fågelmask och lysande ögon ett par meter upp i ett träd.
  • Jamande katt, gråtande flicka och andra ljud som spelades upp på högtalare.
  • Händer som sträcks fram bakom en rotvälta.
  • Person med gasmask släpar livlös kropp över stigen ett tiotal meter framför scouterna.

När vi avslutade kvällen med korvgrillning så var det kul att prata om kvällen som gått för att höra vad som varit roligast och läskigast. En slutsats man kan dra är att konceptet i sig (en blandning av läskighet och samarbetsövningar) föll väl ut och alla, både deltagare och funktionärer, var nöjda med kvällen.