Killar och tjejer

Onsdagens tonårsträff var tänkt att handla om normkritik. Planen var att köra lite organiserade övningar men som så ofta när det handlar om åsikter, värderingar och sånt så kan det vara intressantare med fria diskussioner än planerade aktiviteter.

Så vad pratade vi om? Vi började med att kolla på ett Youtube-klipp om ”hur man blir omtyckt” och även om det var på engelska så hängde de flesta av oss med på vad som sades, eller så var det några som inte vågade erkänna att de inte förstod, kanske på grund av någon norm som säger att man inte ska erkänna sin oförståelse eller att vi svenskar är ganska bra på att förstå engelska.

Vi började med en enkelt uppgift där man ska skriva upp ord som är ”tjejiga” och ord som är ”killiga”. En del hade stora problem med detta och för andra gick det väldigt enkelt. Betyder det att en del har många fördomar eller bara att de är mer intresserade av debatten kring stereotyper?

Här kommer i alla fall ett par av alla ord som togs upp:
Tjej-ord: rosa, bröst, skvaller, omtänksam, psykiskt stark, ”asså” och ”bitch”.
Kill-ord: blått, penis, stark, manligt beteende.

Rätt eller fel? Det är i alla fall åsikter som vi har.

En annan av frågorna som alla skulle svara på var ”om man själv skulle vilja bete sig på ett visst sätt eller göra vissa saker men inte vågar, eller kan, göra så på grund av den ena eller andra orsaken”. Det var en ganska öppen och generell fråga men tyngdpunkten ligger på om det finns normer i samhället som hindrar oss från att vara oss själva.

Svaren blev, till ingen förvåning och mycket glädje, rejält varierade:
  • ”Jag gillar inte datorer och teknik men som kille så förväntas jag göra det.”
  • ”Jag älskar datorer men vågar sällan erkänna hur mycket tid jag spenderar framför min dator.”
  • ”Jag vill kunna kissa stående precis som killar kan.”
  • ”Jag vill hålla på med cosplay.”
  • ”Jag vill ha korta klänningar men det passar inte på mig.”
  • ”Jag vet inte hur jag ska uppmärksamma andra människor på små misstag som de gör, exempelvis om någon går omkring med öppen gylf. Om man säger till så visar man ju att man knappast tittade personen i ansiktet men om man inte säger till så kanske han går omkring så hela dagen.”