Helgen bjöd på fantastiskt höstväder och det är svårt att tänka sig en bättre inramning för helgens hajk i Lida. Hajken var egentligen en Kämpalek med övernattning, så det det blev en bra kombination av att både lära känna sina egna patrullkompisar bättre och att tävla med, och mot, scouter från andra stockholmskåret.
För oss stadsbor så var det extra kul att man på området hade ovanligt mycket harar. Otroligt gulliga harar som var mer eller mindre tama efter att ha växa upp på området. Hur nära kunde man komma dessa små varelser? Bilden nedan talar sitt tydliga språk.
Kämpaleken
Vi deltog med två patruller, en för spårare och en för upptäckare, och totalt deltog över fyrtio patrull i årets Kämpalek. Årets tema var Indiana Jones-inspirerat och målet var att samla ihop ädelstenar så att de inte hamnade i orätta händer.
Under spårningens gång fick man ett antal gåtor, pyssel och annat huvudbry att lösa. På bilden till höger ser vi ett ordpyssel där man ska leta upp ord som ”gömts” bland en massa andra bokstäver. Andra pyssel var exempelvis namngåtor i stil med ”Säger hon uppskattande om dryck” (Josefin) och labyrinter där man ska dra streck som inte får korsa varandra.
En av stationerna var en samarbetsövning där alla i patrullen fick olika handikapp och därefter skulle ta varandra genom en hinderbana i skogen. På bilden till höger ser vi en blind scout och en som inte får använda sin vänsterarm.
I sann scoutanda fanns det självklart en surrstation och våra scouter från Nacka gjorde mycket bra ifrån sig. Samarbetet var strålande och upptäckarpatrullen Papigrarna blev klara i god tid. Kanske till och med lite för god tid eftersom de som ansvarade för stationen tyckte att de kunde tagit lite längre tid på sig och istället gjort surrningarna lite stabilare. Nåja, när det ska surrar under tidspress så kanske man inte kan begära perfektion.
En annan mer eller mindre förväntad station var sjukvårdsstationen. Den här var förlagd till den lilla slalombacken på området. Brutna ben skulle tas om hand och snow board-åkare skulle ledas nedför backen.
Nere vid strandkanten fanns en station där det gällde att få tag på ett flöte i botten av ett rör genom att, via en ränna, fylla röret med vatten från sjön.
Hur gick det då för våra scouter när poängen (ädelstenarna!) från de olika stationerna räknades samman? Vi var inte bland de tre bästa men i övrigt vet vi inte. Jag tror ingen av våra scout grämde sig allt för mycket över att inte vinna, vilket känns skönt.
Lägerplatsen
Framåt eftermiddagen var det dags för de kårerna som valt att övernatta att slå upp tält och börja förbereda för kvällen. Vi visste inte hur många kårer som skulle övernatta men det visade var sig fyra-fem stycken så det blev ändå ganska många tält på ängen till slut. De flesta kårer hade stora militärtält, även om alla kanske inte hade kamin med sig. Det hade vi. Mycket trevligt framåt småtimmarna med ett varmt och mysigt tält. Kamin kräver dock en del arbete, vid sidan av att hugga ved (vilket vi förberett genom att bara ta med färdighuggen ved), och då främst genom ett eldvaktsschema under natten (mer om det lite längre ner).
Framåt kvällen
Kvällsmaten, som scouterna själva valde ut och planerade förra måndagen, var hajkknyten och den här gången hade det köpts in rejäla mängder halloumiost (efter påpekanden att det köptes in alldeles för lite till hajken i våras).
För er som inte känner till den delikata anrättningen Hajkknyte så är receptet lika enkelt som genialt:
- Ta grillfolie och lägg i en matkåsa så att man får en ”foliebunke” eller ”foliekorg”. Lägga ett par små klickar smör i botten (hindrar att maten bränner fast i folien).
- Fyll med tärnade grönsaker och kött. Här väljer alla precis den blandning de själv önskar eftersom alla ingredienser plockas från egna skålar. Den här gången erbjöds kassler, varmkorv, purjolök, kokt potatis, halloumiost och champinjoner.
- Vik in kanterna på folien så att det blir ett knyte som man kan greppa med en grilltång.
- Lägg knytet direkt på glöden.
- Vänta ”ett tag” så att maten tillagas.
- Lägg tillbaka knytet i matkåsan, öppna och njut.
Eldvakt
Eftersom det är höst så är det skönt att vi har ett militärtält med kamin. Med så många scouter och ledare som faktiskt sov över så var det också kul att militärtältet var stort nog för oss alla (okej, ska man vara petig så sov en av ledarna i ett eget litet tält men det hade gått att tränga ihop alla inne i tältet om vi velat).
En kamin kräver dock eldvakter och i princip alla scouter och ledare tog varsina pass. Man sitter eldvakt parvis så att man kan hålla varandra vakna och varje par sitter en eller en och en halv timme. För att ingen ska somna är det också förbjudet att sitta eller ligga i sin sovsäck under tiden man vaktar.
Att sitta eldvakt kan vara både mördande tråkigt och enormt kul. De tre spårartjejerna som tog hand om första passet tyckte att det var jättekul att sitta uppe och viska till varandra.
Morgonen efter
På söndagsmorgen vaknade en del av oss ganska tidigt och framåt sjutiden var det lika bra att kliva upp, och med tanke på det fantastiska vädret (i alla fall om man tycker om morgondimma över vatten) så var det ingen dum idé över huvud taget.
För att slippa diska grötkastruller bestod frukosten av mackor, fil, flingor och varm O’boy. Många av oss saknade den traditionella havregrynsgröten men ingen saknade disken. Tyvärr hade vi glömt att packa ner sylt vilket gjorde filen och flingorna ganska smakfattiga (och att blanda O’boy-pulver i filen blev inte speciellt bra).
Efter frukosten var det dags att börja packa ihop packningen, både den egna och kårpackningen.
Lekar med Rönninge
Många kårer deltog i Kämpaleken, ett antal kårer övernattade och ett två kårer stannade kvar till lunchtid på söndagen. Dessa två kårer var Nacka och Rönninge. Vi hade ursprungligen tänkte köra lite lekar och värderingsövningar på egen hand i kåren men när Rönninge föreslog gemensamma aktiviteter så skrotade vi våra egna planer. Ringlekar och sånt är alltid roligare när man är många.
Första aktiviteten var klassikern Äggfarkost (bygg något som skyddar ett ägg vid ett fall på dryga två meter). Bilden till höger visar vår spårarpatrull Hajarnas konstruktion gjort av en kartong fylld med disksvampar. Upptäckarpatrullen Papigrarna valda ett bygga kring en mjölktetra, en upphittad strumpa och lite annat. Resultatet? Båda äggen höll. Värt att nämnas är också att patrullerna inte fick några ”testägg”, allt skulle med andra ord fungera på första försöket.
Därefter var det dags för lite lekar och först ut var en gruppversion av Sten Sax Påse kallad Dvärg Häxa Jätte. Så här går det till:
- Dela in alla deltagare i två lag på varsin planhalva.
- Varje lag bestämmer sig för om de ska vara dvärgar, häxor eller jättar. Alla i laget ska vara samma sak.
- Lagen går till mitten av planen och ställer sig mitt emot varandra.
- På lekledarens signal så visar lagen vad de valt:
Dvärgar hukar sig ner.
Häxor kröker ryggen en aning och sträcker fram händerna som om de skickar någon sorts besvärjelse.
Jättar sträcker upp händerna i luften som om de försöker skrämma någon. - Nu gäller det att fånga motståndarna enligt följande:
Dvärgar tar häxor (dvärgarna är korta och häxorna besvärjelse passerar över djärgarnas huvuden).
Häxor tar jättar (besvärjelsen träffar jättarna rätt i magen).
Jättar tar dvärgar (jättarnas långa armar når med lätthet ner till dvärgarnas nivå).
Om båda lagen valt samma karaktär (som på bilden) så blir det oavgjort och lagen får lomma tillbaka till sina planhalvor för att välja om inför nästa omgång. - De som blir tagna går över till det andra laget.
- Leken slutar är ett lag får slut på medlemar.
Någon sorts summering?
Den här bilden, som en av scouterna tog, får avsluta: