Familjekväll med pirattema

Okej, i ärlighetens namn blev det inte speciellt mycket pirattema på gårdagens familjekväll, även om ett par glada scoutledare hade ögonlapp och scoutschalen knyten som en bandana. Hur som helst…

Stövelkastning

Sista scoutkvällen för terminen för spårare och upptäckare var en familjekväll som välkomnade inte bara föräldrar, syskon och mer eller mindre nära släktingar utan även kompisar. Kvällen inspirerades av gutnisk femkamp (vilket för övrigt är ett underbart upplägg för företagsjippon). Självklart tävlade barnen mot de vuxna.

Stövelkastning. Reglerna är enkla: Stå i den riktning du vill kasta stöveln och kasta sedan stöveln mellan benen så att den flyger i en båge framåt, över ryggen. Enkelt, eller hur? Vad skulle kunna gå fel? Den här tävlingen är ett praktexempel på hur många, framförallt vuxna, överskattar sin vighet, och kastteknik. Kort sagt: Se till så att det varken står någon framför eller bakom när du ska kasta.

Rövkrok. Tyvärr har vi ingen bra bild från kvällen för att illustrera denna underbara kampsport men principen är enkelt: Duellanterna lägger sig sida vid sida i motsatt riktning (höft mot höft). Man krokar sedan ihop benen som ligger bredvid varandra och ska nu försöka ”vända eller välta över” sin motståndare så att denne gör en bakåtkullerbytta. Tänk armbrytning fast med benen. Fina illustrationer på detta finns på Guteinfos sida om rövkrok.

Stöta stockStångstötning. Vi valde att inte tillämpa alla regler som beskrivs på Guteinfos beskrivning av stångstötning utan valde bara den viktigaste: få stången/stocken så långt framåt som möjligt. Detta är definitivt en tekniksport: Råstyrka är en bra men teknik är ännu bättre. En del av de vuxna tävlande tog denna insikt till sin spets och prövade en rad olika tekniker för att hela tiden förbättra sitt resultat. På detta sätt exemplifierar de vuxna på ett utmärkt sätt den för scoutrörelsens centrala principen om att ”lära genom att göra” (fritt översatt från engelskans learning by doing).

Säkerhetsmässigt så är naturligtvis stångstötning farligare än stövelkastning men sannolikheten att stocken ska falla bakåt är mycket liten och därför behöver man i princip bara ha säkerhetsmarginaler (tom gräsmatta) framför stötaren, inte bakom. Stövelkastningen däremot har högre risk för huvudvärk eftersom en stövel lättare flyger snett, och bakåt!

Dragkampsduell

Dragkampsdueller. I denna tävling (lek?) är det nog faktiskt så att råstyrka vinner över teknik. Reglerna är enkla: Sitt med fötterna mot varandra, håll en pinne (på tvären) mellan er med båda händerna och försök nu dra över pinnen till ”din sida”.

Ett tips till alla som till pröva på detta hemma: Glöm inte bort att sitta på en filt för att skydda mot gräsfläcka och dagg.

Dragkampsduell

Vanligvis tävlar man ju mot andra i sin egen viktklass men en del scouter nöjde sig inte med detta utan ville mäta sin styrka även mot de vuxna, av en händelse oftast mot sin egen pappa. Vi låter det vara osagt hur mycket papporna tog i men scouterna tog i alla fall i för kung och fosterland, vilket syns på bilden till höger!

Avslutningsvis så serverades saft, kaffe och nygräddade pinnbrödscones. Det hederliga kokkaffet från vår skogshuggarstora kaffekanna uppskattades av de vuxna, och faktiskt även av ett par scouter. Sådant gillar vi, viljan att pröva nya s(m)aker! Eftersom detta var sista scoutträffen för terminen (för spårar- och upptäckarscouterna) så delades det ut scoutskjalar ut till terminens nykomlingar och förtjänstmärken (främst knivmärket) till de bevisat att de förtjänar sådana.

Slutligen vill vi säga tack för den här terminen och samtidigt välkomna alla scouter, och deras vänner, tillbaka i höst. Som vanligt är det så att höstterminen drar igång ett par veckor efter skolstarten. Håll utkik i e-postlådan och på kalendersidan så att ni inte missar när allt drar igång igen.

Vi ses i höst! Ha en trevlig sommar önskar ledarna.

PS:

Tidigare år har vi ofta haft terminsavslutning i samband med en ”barn- och familjeanpassad” gudstjänst, den s.k. SMU-högtiden. Detta har haft både fördelar och nackdelar. En av de främsta fördelarna är att det förtydligar kopplingen mellan kyrkan och scoutkåren. Kyrksalen i sig skänker också viss högtidlighet till en avslutningen, det blir helt enkelt mer ceremoniellt när man håller till i en kyrksal. Många i missionskyrkans församling uppskattar dessutom SMU-gudstjänsterna då det gör gudstjänstprogrammet mer varierat. Samtidigt är det viktigt att visa upp att kyrkans barn- och ungdomsverksamhet för församlingsmedlemmarna.

Eftersom gudstjänster av tradition oftast hålls på söndagar så har SMU-högtiderna (SMU-gudstjänsterna) tyvärr varit sparsmakat besökta av scouternas familjer, vilket tyder på att våra scouters föräldrar inte är speciellt intresserade av Svenska Missionskyrkan, alternativt har annat inplanerat på söndagar.

Alternativet till söndagsavslutningar är måndagsavslutning, dvs. våren upplägg. På detta sätt ökar vi uppslutningen eftersom minst en i familjerna, scouten, ändå ska till kyrkan denna kväll och då är det enkelt för resten av familjen att bara ”haka på”.  En mycket viktig poäng med att uppslutningen bland föräldrar ökar är att det ger oss ledare möjlighet att synas och att prata med föräldrar som vi sällan ser.