Tips för Pictionary över nätet

För ett tag sedan hade vi första online-kvällen för våra 12, 13 och 14-åringar.

En av övningarna vi gjorde var Pictionary. Vi valde denna övning eftersom det borde vara ganska enkelt att köra Pictionary online men det visade sig att det inte var så enkelt som vi trodde, så här kommer ett par tips till andra ledare som vill köra Pictionary över nätet.

  • Om ni väljer att använda Scribble eller Drawasaurus så är det bra att förklara ganska exakt hur webbsidan fungerar redan innan du ber scouterna gå in på den. Berätta att man ska skriva in sitt namn, att man kan behöva acceptera cookies, att deltagarna får välja mellan tre förslag när det är deras tur att rita, att de som ska gissa ska skriva in sina gissningar i ”chattfönstret”.
  • Scribble och Drawasaurus fungerar bäst för de som har datorer. Mobilversionerna är inte alls lika användarvänliga.
  • Förbered en lista med ord i förväg, och testa att det fungerar. Tjänster som Scribble och Drawasaurus har en funktion för att skriva egna listor med förslag på ord som sedan slumpas fram till de som tävlar (istället för att engelska ord slumpas fram från tjänsternas egna ordlistor). Det är en nästan nödvändig funktion när det är barn som ska rita men tyvärr verkar funktionen inte fungera så bra på någon av de testade webbsidorna.
  • Ha ett videosamtal igång hela tiden, även när ni spelar. Låt videosamtalet vara igång i bakgrunden på datorer och mobiler när ni växlar fönster till ”spelfönstret”. Det är alltid bra att höra vad scouterna tycker och tänker och det behövs ofta lite muntliga instruktioner då och då.
  • Ha bara en patrull i samtalet, annars blir det för pratigt. Det blir också ganska brusigt från mikrofonerna när deltagarna rör på sig. Om en hel avdelning ska köra samma övning så är det enklast att helt enkelt starta flera spelomgångar samtidigt. Det kan också vara nödvändigt att dela upp stora patruller (7-8 scouter) i två mindre patruller för att det ska bli mindre pratigt i samtalen.
  • Överväg att bara använda papper och penna. Om tekniken strular kan det vara bra att ha tänkt ut en nödlösning, exempelvis att var och en ritar på vanligt papper och riktar mobilkameran mot pappret. Tänk dock på att vinkeln gör att bilden ofta blir upp-och-ner och på att scouterna ska använda tjocka tuschpennor så att strecken syns tydligt även när de syns på små mobilskärmar.
  • Förklara för scouterna hur er videosamtalslösning fungerar. Barn är vana vid teknik men gruppsamtal är ofta lite ovant och bara för att de förstår hur Facetime fungerar betyder det inte att de förstår hur skärmdelning, mute-knappar och annat fungerar.