Svåra ord i scoutlagen

Det är viktigt att scouterna förstår vad de sju scoutlagarna innebär men det är inte alltid så lätt. Vad innebär ”respekt” och hur kan du förklara vad ”ansvar” är? Här kommer ett par exempel (fler finns på vår sida om med avslutningar baserat på scoutlagen och hjältemod)

En scout söker sin tro och respekterar andras.

“söker sin tro”: Ungefär att du funderar och tänker på vad du vill göra i livet, på om det finns en Gud, på vad som är meningen med livet, på om det finns någon “högre kraft” som hjälper oss genom livet.

“respekterar andras”: Eftersom alla människor är olika så tänker alla olika. Kristna tror på Gud, muslimer tror på Allah, ateister tror inte på någon gud alls och så vidare. Alla människor är rätt att tro på precis vad de vill och du får inte reta något eller göra någon ledsen bara för att den personen inte tycker som du. Andra exempel på att visa respekt är att lyssna på någon som vill prata med dig, att hjälpa någon som hjälpt dig, att inte skratta när någon gör något pinsamt, att inte säga elaka saker om någon bara för att den personen inte hör. Att respektera andras tro handlar helt enkelt om att acceptera allas rätt att tro på vad de vill.

En scout är ärlig och pålitlig.

“ärlig”: Säga sanningen, inte ljuga.

“pålitlig”: Att faktiskt göra det som du säger att du ska göra. Om du frågar din pappa om du får baka chokladbollar och han säger att du får det om du städar upp efter dig i köket men du sedan inte ställer in havegrynen i skafferiet eller inte ställer in den smutsiga bunken i diskmaskinen då har du inte varit pålitlig. Du sade att du skulle städa upp efter dig men du gjorde det inte. Nästa gång du frågar din pappa om samma sak så kanske han säger nej eftersom han inte längre litar på att du städar upp efter dig.

En scout är vänlig och hjälpsam.

“vänlig”: Att vara snäll.

“hjälpsam”: Att försöka hjälpa den som ber om hjälp. Om din pappa ber dig hjälpa till med att ställa in disken i diskmaskinen så kan du säkert göra det. Försök också erbjuda din hjälp till personer som verkar behöva hjälp men som inte bett om det. Om någon i skolan får sina papper förstörda när någon knuffar ner henne i en lerpöl så kanske du kan låna ut dina papper till henne.

En scout visar hänsyn och är en god kamrat.

“hänsyn”: Att visa hänsyn handlar om att låta alla i gruppen få hjälpa till, få säga det de vill säga, få vara lite konstiga, få misslyckas, få lyckas. Att alla får säga vad de vill betyder däremot inte att du måste acceptera det som de säger. Du kan visa hänsyn utan att hålla med någon. Du kan säga att du tror att någon har fel men då ska du också förklara vad du själv tror är rätt. Tänk på att inte vara elak, för det kan faktiskt vara så att det är du som har fel trots allt. Att visa hänsyn handlar om att vara snäll.

“god kamrat”: Att var en god kamrat är att ta hand om sina vänner. Att hjälpa någon inför ett prov i skolan är ett bra exempel på att vara en god kamrat, men att hjälpa någon att fuska på ett prov är inte att vara en god kamrat eftersom den du “hjälper” du faktiskt inte lärt sig något och en god kamrat försöker få sina kompisar att bli bättre. En god kamrat stöttar och tröstar sina vänner — om någon har det svårt, antingen hemma eller i skolan, så kan du vara en god kamrat genom att ge din vän mod att prata med en vuxen om det som är svårt.

En scout möter svårigheter med gott humör.

“svårigheter”: Sådant som är svårt helt enkelt. Tända en eld på vintern, göra läxorna i tid, bo varannan vecka hos mamma och pappa, trycka ner sovsäcken i ryggsäcken, gå förbi tomten där den läskiga hunden bor mm.

“gott humör”: Allt är inte enkelt. Mycket är svårt, och ofta är det svåra det du blir gladast av när du klarat av det. Att möta svårigheter med gott humör betyder att du tycker det är okej att en del saker är svåra och du klagar inte över att det är svårt. Du kämpar på och försöker hitta bra svar och lösningar på svåra problem. Du tänker “det här klarar jag” och “det här kan jag komma över” snarare än “jag orkar inte” och “det här kommer jag aldrig klara av”.

En scout lär känna och vårdar naturen.

“lär känna”: Förstå hur något fungerar.

“vårda”: Ta hand om, inte förstöra.

En scout känner ansvar för sig själv och andra.

“känna ansvar för sig själv”: Att känna att ditt liv är något du kan påverka och förändra om du vill. Att också göra något för faktiskt ändra på det du vill ändra. Om du tycker att du äter för mycket godis så kan du ansvar för dig själv genom att be dina föräldrar köpa morotsstavar och gräddfilsdip istället för chips och godis på lördagskvällen. Om du tycker det är svårt att göra läxorna i tid så kan du ta ansvar för dig själv genom att göra läxorna så fort du kommer hem från skolan, innan du sätter dig och spelar spel och innan du läser den där boken som är så spännande.

“känna ansvar för andra”: Samma sak som att ta ansvar för sig själv, men för någon annan. Du kanske påminner någon om att borsta tänderna på kvällen på ett läger, du kanske lånar ut en mössa till din kompis som glömde sin i skolan.