Sassa BRASsa mandelmassa

Vädret var strålande (solen strålade i alla fall) och på programmet stod primitiv matlagning. Godsaker såsom chokladpudding, äppelkräm, pinnbröd och ”ägg i potatis” skulle tillredas. Scouterna fick till en början själva dela in sig i matlag som vardera skulle laga ett av de fyra recepten, men efter att chokladpuddingsgruppen (föga förvånande) blev lite i största laget så flyttade ondsinta scoutledare över ett par ur gruppen till äppelkrämslaget. Scouterna var entusiastiska och energin var på topp (och detta var alltså innan de sockerstinna desserterna ens var lagade!).

Pinnbrödet åts med god aptit och degen tog raskt slut. En anledning till att degen raskt tog slut kan bero på dess kladdighet och ganska många pinnbröd fastnade i praktiken på fingrar och händer, så det var tur att det gjordes ordentligt med deg redan från början. Det som är så bra med pinnbröd är att det är väldigt lätt att baka och, precis som varmkorv, väldigt enkelt att grädda. Till skillnad från varmkorv är dock energiinnehållet ganska högt, pga. mjölet, och fetthalten vansinnigt låg, pga. mjölet.

Bortsett från att det blir mycket disk när man ska laga flera olika maträtter i smågrupper så är mina favoritlärdom från gårdagen, en lärdom som jag hoppas att även de inblandade scouterna fick med sig hem, är att bara för att en rätt låter trist så kan tillredningen vara otroligt skojig. När det blev huggsexa om chokladpuddingsreceptet så var det tre scouter som inte orkade skrika först och fick istället receptet på ”ägg i potatis”. Låter trist, eller hur? Jovisst, och hur kan det blir kul när receptet bara består av att gröpa ur potatisare och knäcka ner ett ägg i urgröpningen? Riktigt kul, är svaret. Det är nämligen inte helt enkelt att knäcka ägg med precision. Många skratt, och även ganska många ägg, senare så var i alla fall ett par potatisfyllda ägg klara för glödgrillning. De som sedan åt dessa delikatesser tyckte att de var perfekta, även om det ska tilläggas att testpanelen även i vanliga fall gillar löskokta ägg.

På dessertsidan så fanns en del synpunkter på slutresultatens konsistens: chokladpuddingen blev mest chokladsås och äppelkrämen liknande klimpigt äppelklister, men sås kan drickas och klisterliknande potatismjölsklimpar kan petas bort. Smaken var det nämligen inget fel på! Slutet gott, allting gott. Jag hoppas scouterna tyckte kvällen var lika lyckad som jag tyckte att den var.

/Mikael

PS: Nästa vecka är det cykelspårning i Björknäsområdet som gäller och alla scouter som vill vara med måste ta med cykel och hjälm.