Hajkrapport från Björnö

Okej, det ska sägas direkt. Den här hajkrapporen är inte skickad från Björnö – det hade vi varken nog tid eller mobiltäckning till att göra, vilket ju på sätt och vis kan ses som något positivt. Vi var hela tiden upptagna med annat och vi var tillräckligt långt hemifrån, dvs. nära naturen, för att mobiltelefonnätet skulle vara lite lagom pålitligt.

Hajken började på fredagskvällen då vi samlades vid kyrkan för gemensam färd mot Björnö. Planen var att grilla varmkorv som kvällsmat när vi kom fram. Så blev det också men allt blev lite försenat pga. en vägbom som var låst med nyckel (den fyrsiffriga koden vi fått fungerade med andra ord inte). Nåja, det var värt besväret att få tag på en nyckel till bommen eftersom vi då kunde köra ända fram till tältplatsen med vår kårpackning, inklusive vårat bekväma men otympliga militärtält (rymmer påde kamin och tjugo rekryter).

Militärtältet uppsatt på Björnö

Lördagen inleddes, traditionsenligt, med grötfrukost (fil och flingor fanns också). Som så ofta annars så hade varje måltid hade sina egna diskare – alla hjälps åt att plocka fram och tillaga men man behöver bara hjälpa till med diskningen en gång (men då måste man å andra sidan diska allt).Diskar efter frukosten   Busig och klurig?

Huvuduppgiften på lördagen var en spårning/vandring längs en stogsstig i Björnöreservatet. Längs vägen fanns en tipsrunda med frågor ur allahanda kategorier, från ”klassiska scoutkunskap” till mer dagsaktuella ämnen (”Vem är USA:s president?”). Längs vägen passade vi även på att beundra utsikten från ett litet utkikstorn.

Utsiktstorn på Björnö

Halvvägs längs banan så var det lunchdags. Pitabröd med tacokryddad köttfärs, tomater, gurka och tacosås.

Pitabrödslunch

Steker taco-köttfärs

Middag på lördagen var en så kallad ”hajkbomb”. Receptet är lika enkelt som genialt: Tärna grönsaker, ost och kött. Varje person får ett ark grillfolie. Lägg det du vill äta på folien och vik ihop till ett paket som du sedan lägger direkt i glödbädden. På detta sätt får alla sin egen unika smakupplevelse utifrån val av ingredienser…

Buffé av ingredienser till hajkbomber

…och tid i glöden:

Lite väl övergrillad hajkbomb

Hajkbomb

På söndagen avslutades hajken, i kyrkan, med skattjakt och lunch. Skattjakten innebar att chiffer, rebusar och kartor skulle pusslas så att skatten med guldpengar kunde hittas.

Löser ordpussel

Lunchen var pasta med kycklinggryta. Scouterna valde själva ingredienserna och det blev en enkelt currygryta. Det fixades även en mer italieninspirerad gryta med tomater, basilika och oregano.

Fixar grönsaker till lunch i kyrkan