Jamboree 2017

© Jonas Elmqvist

© Jonas Elmqvist

Så här beskriver arrangörerna sommarens jätteläger:

Välkomna till en värld där allt känns nytt och spännande, tryggt och välkomnande! Sommaren 2017 samlas unga och vuxna, från hela världen och i alla åldrar, för att under en intensiv vecka bygga upp en plats där de kan dela med sig av sina kunskaper, erfarenheter och upplevelser. De kommer för att utbyta tankar, lösa knepiga utmaningar, både personliga och omvärldens, och för att tillsammans utveckla sina och andras värderingar.

flygfoto-219Tid och plats

5-12 augusti i närheten av Kristianstad.

Åldersgränser

Aktiviteterna på lägret är anpassade för scouter 10-18 år. Yngre scouter får åka med och kommer då göra samma saker som de som är 10-12 år. Hör av er om ni har frågor.

Notering: Tonåringar bor ofta i ett eget hörn på lägerområden och de som börjar sjuan HT -17, och som därmed “nästan är tonåringar”, får välja om de vill bo med de äldre eller yngre på lägret.

© Eric Hampusgård/Scouterna

© Eric Hampusgård/Scouterna

Viktiga datum

 • 31 januari: Kåren måste säga hur många deltagare som åker med till ordinarie pris. Helst namngivna deltagare. Detta är alltså, med vissa undantag, sista dag för anmälan. Anmälningsformulär kommer inom kort.
 • 28 februari: Lägeravgiften, dvs. majoriteten av totalkostnaden, ska betalas.
 • 31 mars: Sista dag för efteranmälan.
 • 23 april: Kåravgiften, och lägeravgift för efteranmälda, ska betalas.

Bygger lägerkökKostnad

Kostnaden för lägret består av två delar:

 • Lägeravgift: 3300 kr för själva lägret.
 • Kåravgift: 1000-1200 kr. Detta bekostar exempelvis resa och kårens gemensamma utgifter (ex. material och transport av tält).

Totalsumman blir alltså 4300-4500 kr/person. Scouterna kommer tjäna ihop pengar för att minska kåravgiften och förhoppningsvis sänker detta kostnaden med 300-500 kronor.

Kåren har inte möjlighet att subventionera kostnaden men betalningen kan delas upp över flera månader. Kontakta oss om ni är intresserade av detta.

Avanmälan och återbetalning

Avanmälan innan 31 januari: Hela kostnaden återbetalas.
Avanmälan innan 30 april: Merparten av kostnaden återbetalas. Om annan scout från kåren ersätter den som avanmälts så återbetalas dock hela beloppet.

Resa till och från lägret

Avresa: Tåg från Stockholm C. Avgång 2017-08-05 06:21.

Hemresa: Tåg till Stockholm C. Ankomst 2017-08-12 21:30.

Resekostnad ingår i kåravgiften (se ovan).

Är lägret avskärmat från omvärlden?

LaddstationInte speciellt:

 • Wifi kommer finnas (oklart om det bara är på caféerna eller om det är på hela området).
 • Laddstationer för mobiltelefoner kommer finnas.
 • Det kommer att gå att skicka post till och från lägret.
 • Vissa av dagarna kommer besökare att var välkomna till lägret.

Vad kommer hända på lägret?

Alla aktiviteter på lägret kallas för “utmaningar” och det finns åldersanpassade utmaningar alla dagar. Dessa utmaningar tar från ett par minuter upp till en hel dag att slutföra.

 • Patrullerna kommer varje dag ha en heldagsutmaning att slutföra.
 • Lägrets Aktivitetshubb är öppen alla dagar från morgon till kväll och erbjuder spontantaktiveter (kortare utmaningar).
 • Buss till badstrand går i skytteltrafik hela lägret.
 • Tre lägerbål kommer att arrangeras.
 • Caféer och kiosker kommer finnas (mer info nedan).

Kortspel på lägerSå här skriver lägerledningen:

För alla:
I centrum av lägerplatsen finns Navet. Här träffas man över åldersgränserna för att prova på olika aktiviteter. Det kommer finnas utmaningar och aktiviteter att göra i grupp, par och på egen hand. Det kommer finnas något för alla oberoende av vilken konstellation man känner från dag till dag.

För de som är 12-15 år:
Äventyrarhubben är äventyrarnas alldeles egna plats med café, aktiviteter och massa kul! Här kan äventyrare hänga mellan de stora utmaningar, när det är dags för glasspaus eller när kompisarna har hand om matlagningen på byn. Hubben kommer vara fylld med äventyraraktiviteter som utomhusbio, spelhörna och bygga trebuchet. Det kommer också finnas en plats för de som gillar hantverk, quiz och backklättring. Hubben har såklart även öppet på kvällen, då kan äventyrarna hänga i caféet och spela spel, gå på disco eller göra en femkamp. I hubben kommer du kunna göra massa roliga, spännande och intressant saker och framförallt ha riktigt kul med dina gamla och nya kompisar!

För de som är 15-18 år:
Ett utmanardygn är lite mer flexibelt än för andra åldersgrupper. Utmaningarna är inte lika tidsstyrda men det finns saker att sysselsätta sig mer än dygnet har timmar för den som vill. Till exempel kanske du testar en av våra kreativa utmaningar på förmiddagen och ger sig i kast med en stor organisationstävling på eftermiddagen. Framåt kvällen kan du hänga i caféet och köra ett musikquiz innan det är dags att röja loss vid scenen med disco, danceoke eller något bra liveband till sent inpå natten.

För de som är 18 eller äldre:
[I evenemangstältet för de äldsta] kommer du kunna delta på aktiviteter, gå på scout- och ledarutbildningar via Scouternas Folkhögskola eller bara ta en fika. Hubben är den givna mötesplatsen och återhämtningspunkten för dig som är över 18 år. Här kommer du utöver att se glädjen hos barn som lyckas med utmaningar och får uppleva nya äventyr även kunna ta del av ett bra utbud av avkoppling, utbildningar, workshops och intressanta föreläsningar.

Alkohol och tobak

Lägret, precis som scouternas övriga verksamhet, är fritt från alkohol och tobak. Deltagare som ertappas med alkohol riskerar att skickas hem (kårens merkostnader för detta kommer i så fall vidarefaktureras till scouten).

Kiosker, caféer och butiker

Det kommer finnas många kiosker, caféer och butiker på lägret. Det kommer finns många produkter i butikerna som är specialdesignade för lägret och som alltså bara kommer kunna köpas på lägret!

Det går att betala med betalkort (Visa, Mastercard osv.) och Swish. Inte kontanter.

Speciellt för Äventyrare

Det finns två saker som äventyrare (ni som är ca. 13-15 år) kan förbereda inför lägret:

Flagga:

Jamboree17 gör vi tillsammans! Därför ska varje patrull skapa en flagga eller något liknande som vi sedan kan hänga upp i de olika hubbarna. Flaggan kan se ut precis hur som helst men den får gärna ha något som symboliserar det härliga gäng som har gjort den och får gärna ha något som är äventyrarnas färg, orange.

Avatar:

Under jamboreen kommer alla äventyrare vara med och bygga upp en stad i miniatyr, vår drömstad Umoja. För att befolka den staden så vill vi att alla äventyrare har med sig en Avatar. En figur som kan representera dig i vår miniatyrstad. Det kan vara en liten träfigur, bil, cykel eller båt. En träbil bör vara ca 10 centimeter lång och 4 centimeter bred för att passa in skalenligt. Måla och gör din avatar personlig. Avataren ska kunna källsorteras som brännbart. Väl framme kommer ni under veckan få vara med och bygga upp staden och sedan placera er avatar där. När allt är färdigbyggt kommer vi ha en miniatyrstad som befolkas av tusentals avatarer som representerar samtliga äventyrare på jamboreen.

 

© Magnus Fröderberg

© Magnus Fröderberg

Mer information

Det enklaste är att fråga oss ledare eller surfa till lägerhemsidan.

Lägrets hemsida: http://www.jamboree.se

Lägrets specialsida om villkor och anmälan: http://www.jamboree.se/sv/jamboreeguide/villkor-och-deltagande

Skriv ut artikel.