Jamboree 2017

© Jonas Elmqvist

© Jonas Elmqvist

Så här beskriver arrangörerna sommarens jätteläger:

Välkomna till en värld där allt känns nytt och spännande, tryggt och välkomnande! Sommaren 2017 samlas unga och vuxna, från hela världen och i alla åldrar, för att under en intensiv vecka bygga upp en plats där de kan dela med sig av sina kunskaper, erfarenheter och upplevelser. De kommer för att utbyta tankar, lösa knepiga utmaningar, både personliga och omvärldens, och för att tillsammans utveckla sina och andras värderingar.

flygfoto-219Tid och plats

5-12 augusti i närheten av Kristianstad.

Åldersgränser

Aktiviteterna på lägret är anpassade för scouter 10-18 år. Yngre scouter får åka med och kommer då göra samma saker som de som är 10-12 år. Hör av er om ni har frågor.

Notering: Tonåringar bor ofta i ett eget hörn på lägerområden och de som börjar sjuan HT -17, och som därmed “nästan är tonåringar”, får välja om de vill bo med de äldre eller yngre på lägret.

© Eric Hampusgård/Scouterna

© Eric Hampusgård/Scouterna

Datum

 • 31 januari: Kåren måste säga hur många deltagare som åker med till ordinarie pris. Helst namngivna deltagare. Detta är alltså, med vissa undantag, sista dag för anmälan. Anmälningsformulär kommer inom kort.
 • 28 februari: Lägeravgiften, dvs. majoriteten av totalkostnaden, ska betalas.
 • 31 mars: Sista dag för efteranmälan.
 • 23 april: Kåravgiften, och lägeravgift för efteranmälda, ska betalas.
 • 12 juli: Pysseleftermiddag för de som vill göra tygtryck, slipa knivar, hjälpa till att fixa det trasiga bordet mm.
 • 5-12 aug: LÄGRET!

Bygger lägerkökKostnad

Kostnaden för lägret består av två delar:

 • Lägeravgift: 3300 kr för själva lägret.
 • Kåravgift: 1000-1200 kr 300-500 kr. Detta bekostar exempelvis resa och kårens gemensamma utgifter (ex. material och transport av tält). Eftersom scouterna grillat korv på Kilsvikens båtklubb och varit funktionärer på Blodomloppet så har vi tjänat in tillräckligt med pengar för att sänka deltagaravgiften med närmare 700 kr per person!

Totalsumman blir alltså 3600-3800 kr/person, och eftersom vi redan skickat ut fakturor med beloppet 3600 kr så kommer vi inte skicka ut ytterligare fakturor för lägret!

Avanmälan och återbetalning

Avanmälan innan 31 januari: Hela kostnaden återbetalas.
Avanmälan innan 30 april: Merparten av kostnaden återbetalas. Om annan scout från kåren ersätter den som avanmälts så återbetalas dock hela beloppet.

Resa till lägret

Samling 5 augusti kl 06:00 precis innanför huvudingången till Stockholm Central. Tåget avgår 2017-08-05 06:21 (tåg 521 mot Hässleholm). Biljetterna är inte ombokningsbara, så se till att komma i tid.

Rutt:
(1) tåg 521 Sthlm Central – Hässleholm C,
(2) tåg 1028 Hässleholm C – Kristianstad C.

Resa från lägret

Tåget hem (tåg 3942) ankommer Stockholm Central den 12 augusti kl. 21:30. Om föräldrar möter upp så föreslår vi samma samlingsplats som vid avresan, dvs. precis innanför huvudingången till centralstationen.

Rutt:
(1) tåg 1085 Kristianstad C – Hässleholm C,
(2) tåg 3942 Hässleholm C – Sthlm Central.

Är lägret avskärmat från omvärlden?

LaddstationInte speciellt:

 • Wifi kommer finnas (oklart om det bara är på caféerna eller om det är på hela området).
 • Laddstationer för mobiltelefoner kommer finnas (men det finns många tusen personer som tänker samma sak, så räkna inte med att kunna ladda mobilen precis när som helst).
 • Det kommer att gå att skicka post till och från lägret.
 • Vissa av dagarna kommer besökare att var välkomna till lägret.

Vad kommer hända på lägret?

Alla aktiviteter på lägret kallas för “utmaningar” och det finns åldersanpassade utmaningar alla dagar. Dessa utmaningar tar från ett par minuter upp till en hel dag att slutföra.

 • Patrullerna kommer varje dag ha en heldagsutmaning att slutföra.
 • Lägrets Aktivitetshubb är öppen alla dagar från morgon till kväll och erbjuder spontantaktiveter (kortare utmaningar).
 • Buss till badstrand går i skytteltrafik hela lägret.
 • Tre lägerbål kommer att arrangeras.
 • Caféer och kiosker kommer finnas (mer info nedan).

Kortspel på lägerSå här skriver lägerledningen:

I centrum av lägerplatsen finns Navet. Här träffas man över åldersgränserna för att prova på olika aktiviteter. Det kommer finnas utmaningar och aktiviteter att göra i grupp, par och på egen hand. Det kommer finnas något för alla oberoende av vilken konstellation man känner från dag till dag.

Är jag äventyrare eller utmanare? Varje deltagare kommer att få ett armband som visar om hen är upptäckare, äventyrare eller utmanare. Armbandet ger sedan tillgång till aktiviteter, caféer och så vidare. Det är upp till varje kår att avgöra vilken av de tre grupperna som respektive scout ska tillhöra.

Mest för Äventyrare

Det finns två saker som äventyrare (ni som är ca. 13-15 år) kan förbereda inför lägret:

Flagga:

Jamboree17 gör vi tillsammans! Därför ska varje patrull skapa en flagga eller något liknande som vi sedan kan hänga upp i de olika hubbarna. Flaggan kan se ut precis hur som helst men den får gärna ha något som symboliserar det härliga gäng som har gjort den och får gärna ha något som är äventyrarnas färg, orange.

Avatar:

Under jamboreen kommer alla äventyrare vara med och bygga upp en stad i miniatyr, vår drömstad Umoja. För att befolka den staden så vill vi att alla äventyrare har med sig en Avatar. En figur som kan representera dig i vår miniatyrstad. Det kan vara en liten träfigur, bil, cykel eller båt. En träbil bör vara ca 10 centimeter lång och 4 centimeter bred för att passa in skalenligt. Måla och gör din avatar personlig. Avataren ska kunna källsorteras som brännbart. Väl framme kommer ni under veckan få vara med och bygga upp staden och sedan placera er avatar där. När allt är färdigbyggt kommer vi ha en miniatyrstad som befolkas av tusentals avatarer som representerar samtliga äventyrare på jamboreen.

Övrigt:

Äventyrarhubben är äventyrarnas alldeles egna plats med café, aktiviteter och massa kul! Här kan äventyrare hänga mellan de stora utmaningar, när det är dags för glasspaus eller när kompisarna har hand om matlagningen på byn. Hubben kommer vara fylld med äventyraraktiviteter som utomhusbio, spelhörna och bygga trebuchet. Det kommer också finnas en plats för de som gillar hantverk, quiz och backklättring. Hubben har såklart även öppet på kvällen, då kan äventyrarna hänga i caféet och spela spel, gå på disco eller göra en femkamp. I hubben kommer du kunna göra massa roliga, spännande och intressant saker och framförallt ha riktigt kul med dina gamla och nya kompisar!

Mest för Utmanare

Ett utmanardygn är lite mer flexibelt än för andra åldersgrupper. Utmaningarna är inte lika tidsstyrda men det finns saker att sysselsätta sig mer än dygnet har timmar för den som vill. Till exempel kanske du testar en av våra kreativa utmaningar på förmiddagen och ger sig i kast med en stor organisationstävling på eftermiddagen. Framåt kvällen kan du hänga i caféet och köra ett musikquiz innan det är dags att röja loss vid scenen med disco, danceoke eller något bra liveband till sent inpå natten.

Mest för vuxna och ledare

[I evenemangstältet för de äldsta] kommer du kunna delta på aktiviteter, gå på scout- och ledarutbildningar via Scouternas Folkhögskola eller bara ta en fika. Hubben är den givna mötesplatsen och återhämtningspunkten för dig som är över 18 år. Här kommer du utöver att se glädjen hos barn som lyckas med utmaningar och får uppleva nya äventyr även kunna ta del av ett bra utbud av avkoppling, utbildningar, workshops och intressanta föreläsningar.

Alkohol och tobak

Lägret, precis som scouternas övriga verksamhet, är fritt från alkohol och tobak. Deltagare som ertappas med alkohol riskerar att skickas hem (kårens merkostnader för detta kommer i så fall vidarefaktureras till scouten).

Kök och tält

Lägret är indelat i ett stort antal byar. Vi bor i by 23-1, vilket är ganska centralt på lägret. Varje by består av ungefär 40 scouter och ledare.

Bli inte förvånade om vi samarbetar med grannkårerna när det gäller exempelvis viss matlagning och dagsaktiviteter.

Eftersom vi är så få, bara fem scouter och två ledare, så tar vi bara med oss ett tält.

Kiosker, caféer och butiker

Det kommer finnas många kiosker, caféer och butiker på lägret. Det kommer finns många produkter i butikerna som är specialdesignade för lägret och som alltså bara kommer kunna köpas på lägret!

Det går att betala med betalkort (Visa, Mastercard osv.) och Swish. Kontanter fungerar inte lika bra, så kort eller Swish är att föredra.

© Magnus Fröderberg

© Magnus Fröderberg

Packlista

De som arrangerar lägret har redan publicerat en vettig packlista.

Saker i deras lista som kanske inte är så relevanta för vår del:

 • Kåren tar med “matkåsor” till alla.
 • Kåren tar med Moraknivar så att det räcker.
 • Kåren tar med två små ryggsäckar som borde räcka när vi är ute på dagsaktiviteter.

Saker som saknas i lägret lista:

 • Rosa saker!
 • Vattenflaska.
 • SL-kort så att du kan åka in till, och hem från, Stockholm Central.
 • Lunchmatsäck att äta när vi kommer fram till lägret vid framåt 12-tiden.
 • Öronproppar kan vara bra att ha när det är dags att sova.
 • Gärna någon form av id-handling så att SJ-konduktören inte surar till när hen kontrollerar våra biljetter.

Mer information

Det enklaste är att fråga oss ledare eller surfa till lägerhemsidan.

Lägrets app med chatt, kartor, program mm:
https://www.jamboree.se/2017/07/ladda-ner-jamboreens-app

Lägrets hemsida:
http://www.jamboree.se

Lägerbrev med en massa matnyttig information:
http://www.jamboree.se/scoutkar-grupp-jamboreebrev/

Lägrets specialsida om villkor och anmälan:
http://www.jamboree.se/sv/jamboreeguide/villkor-och-deltagande

Skriv ut artikel.